Ήπειρος: Η αυτοκρατορία της πέτρας και του πνεύματος

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Το κάστρο των Ιωαννίνων

     Το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι από τα παλαιότερα κάστρα που έγιναν επί Ιουστινιανού το 528 μ.Χ. . Σήμερα σώζεται ο πύργος του Δεσπότη Θωμά και μικρό τμήμα στη βορειοδυτική ακρόπολη.
   Στα ερείπια των Βυζαντινών οχυρώσεων, ο Νορμανδός Βοημούνδος  στα χρόνια του  Δεσποτάτου της Ηπείρου  το 1082 συμπληρώνει τις δύο ακροπόλεις και δημιουργεί οχυρωματική τάφρο που άρχιζε από τον άγιο  Νικόλαο Κοπάνων (η τάφρος αυτή διασώθηκε μέχρι το 1913).
    Ακολουθούν οχυρώσεις νέες από τους άρχοντές του και από τους μέχρι το 1430 ηγεμόνες, οπότε παραδόθηκε στους Τούρκους.
  Μέχρι το 1788 που ανέλαβε τη διοίκηση ο Αλή πασάς, οι Φράγκοι Δεσπότες το άφησαν ερείπιο. Ο Αλής ανακατασκευάζει τα τείχη και χτίζει δεύτερο εσωτερικό τείχος για προστασία του ανακτόρου του και του Διοικητικού Κέντρου του.
Η διάταξη των τειχών μήκους 2.000 μέτρων περιέκλειε έκταση  20 στρεμμάτων και περιελάμβανε  εξωτερικό περίβολο, τη Βορειοδυτική ακρόπολη με το Ασλάν τζαμί και την Βορειοανατολική ακρόπολη με την καστροπολιτεία.
  Ο Αλή πασάς  κατέστησε το κάστρο των Ιωαννίνων απόρθητο  αυξάνοντας το πάχος των τειχών μέχρι δέκα μέτρα, ττοποθετώντας 250 κανόνια, χτίζοντας  πολυγωνικούς πύργους που έφτιαξε και ανανεώνοντας την τάφρο του. 
  Τα κάστρo των Ιωαννίνων είναι από τα ωραιότερα που περικλείουν καστροπολιτείες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: